نحوه عملکرد فیلرهای اسید هیالورونیک
در زمینه پزشکی زیبایی، تقاضا برای روش های ایمن، حداقل تهاجمی و موثر برای حجم دهی بافت نرم به طور پیوسته در حال رشد بوده و در دسترس بودن فیلر های پوستی بر پایه هیالورونان در مارکت در حال گسترش است.
فیلرهای پوستی بر پایه اسید هیالورونیک از میکروپارتیکل های هیدروژل ساخته شده از اسید هیالورونیک معلق در محلول فیزیولوژیکی یا فسفات بافر، کراس لینک شده با 4،1- بوتاندیول دی گلیسیدیل اتر (BDDE) به عنوان رایج ترین کراس لینکر شناخته شده است. گرچه ژل های موجود در مارکت تشابه زیادی به هم دارند، تجارب بالینی جمع آوری شده نشانگر آن است که آنها در عملکرد نهایی بالینی خود بصورت قابل توجهی متفاوت از یکدیگر هستند.
اخیراً ارزیابی ویژگی های بیوفیزیکی محصولات تایید شده در حمایت از گزینه های پزشکان اثبات شده است و سپس تلاش های علمی برای مشخص کردن ویژگی های بیوفیزیکی و بیوشیمیایی فیلرهای پوستی و بررسی ارتباط این داده ها با نتایج بالینی افزایش یافته است. این مطالعات نشان می دهند که روش های مختلف تولید منجر به درجات مختلف کراس لینک شدگی اسید هیالورونیک و اندازه ذرات هیدروژل می شود. چنین خصوصیاتی، همراه با غلظت اسید هیالورونیک موجود در ژل، مسئول ویژگی های رئولوژیکی مختلف از جمله: جذب آب (تورم)، مقاومت در برابر تخریب، ویژگی هایی است که بر عملکرد بالینی تاثیر می گذارد (مانند تزریق، انتشار در بافت پس از تزریق، مناسب بودن محل استفاده، ظرفیت بالاتر ، مدت اثر و غیره).
فیلرهای اسید هیالورونیک مختلف به نظر مشابه هستند، اما ویژگی های فیزیکی آنها کاملاً متفاوت هستند ، با توجه به این ویژگی ها آنها را می توان به 2 دسته اصلی طبقه بندی کرد .
1- مونوفازیک ( تک فاز)
2- بایفازیک(2 فاز)
مونوفازیک ها خود به 2 دسته Monodensified وPolydensified تقسیم می شوند:
ژل های بایفازیک(دو فاز) ناهمگن هستند و حتی پس از تزریق نیز به شکل ذرات معلق در بافت تزریق شده باقی می مانند. در مقابل، فیلرهای مونوفازیک کاملاً تثبیت شده و به شکل ژل بدون ذرات معلق هستند با بافت کاملاً ادغام می شوند.

تفاوت اصلی بین فیلر ها غلظت اسید هیالورونیک، قابلیت انسجام(یکپارچگی)، خاصیت کشسانی، چسبندگی، گسترش پذیری و البته ماندگاری آنها پس از تزریق میباشد.
تکنولوژی کراس لینک کردن اسید هیالورونیک تعیین کننده درجه انسجام بافتی (Cohesivity) می باشد. نکته کلیدی در ارتباط با محصولات Aliaxin یکپارچگی و ثبات ایجاد شده در لایه های زیرین بافت پوست است که نتیجه آن درمان کاملاً طبیعی با ماندگاری بالا می باشد. در ضمن Aliaxin دارای اثر طبیعی لیفتینگ به همراه عملکرد بیولوژیکی می باشد که باعث تحریک احیای ساختارهای کلاژن می شود.
ژل های منعطف ماندگاری کمتری دارند، درحالیکه فیلرهای سخت تر ماندگاری بیشتری خواهند داشت.
فیلرهای منعطف با قابلیت شکل دهی عالی میتوانند بدون ایجاد ناهمواری و برجستگی معمولاً در نواحی از صورت که ظرافت پوست آن اهمیت زیادی دارد مانند اطراف چشمها یا بالای لب بهصورت سطحی تزریق شوند. ژلهای سخت تر برای افزایش حجم عمده در نواحی مانند گونهها یا زاویه فک استفاده میشوند. این ژلها معمولاً نسبت به فیلرهای منعطف در عمق بیشتری تزریق میشوند.